Tak tato zpráva včera potěšila nejednoho českého právníka, a ty lidskoprávní obzvláště - JUDr. Robert Fremr, bývalý soudce Nejvyššího soudu a stávající soudce Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu, byl na zasedání Shromáždění smluvních stran Římského statutu v New Yorku zvolen soudcem Mezinárodního trestního soudu v Haagu.

Skutečnost, že byl zvolen již ve druhém kole voleb, a zároveň jako třetí v pořadí z celkem šesti nových soudců, které letos smluvní strany Římského statutu volí, svědčí o tom, jak velmi úspěšná a přesvědčivá volba to byla. Na oněch šest uvolněných míst bylo přitom nominováno 19 kandidátů. A kromě českého soudce byli dosud v prvním kole voleb zvoleni zástupci Trinidadu a Tobaga (Anthony T. A. Carmona) a Filipín (Miriam Defensor-Santiago).

Několik bezprostředních reakcí z českých serverů zde nebo zde. Roberta Fremra si můžete rovněž připomenout prostřednictvím našeho Bulletinu z ledna loňského roku, kdy jsme s ním činili rozhovor v souvislosti s jeho tehdejší kandidaturou na post soudce Evropského soudu pro lidská práva. Jeho nominaci a volební kampani na post soudce Mezinárodního trestního soudu byl pak věnován rozhovor s Renátou Klečkovou z mezinárodněprávního odboru Ministerstva zahraničních věcí v letošním květnovém čísle. Robert Fremr byl rovněž jedním z přednášejících na odborném semináři  Centra věnovaném právě Mezinárodnímu trestnímu soudu a perspektivě souzení mezinárodních zločinů. Mě osobně si tehdy získal větou, že jako „fanoušek soudcovské nezávislosti“ by si přál, aby se mezinárodní soudy chovaly spíše jako „soudy“ a méně jako „mezinárodní“. Zkrátka velmi dobrá volba pro ICC! ;)

Helena Bončková

Foto: http://www.mzv.cz/