Dne 10. prosince 2023 jsme v Café Morgal uspořádali první ročník Lidskoprávního kulturního festivalu a datum jeho konání jsme nezvolili náhodně. Ve skutečnosti šlo totiž o narozeninovou párty Všeobecné deklarace lidských práv, která byla přijata Valným shromážděním OSN právě 10. prosince, a to přesně před 75 lety. Třebaže nejsme pamětníci jejího narození, přínosy Deklarace vidíme v každodenním životě, ať už se jedná o právo se svobodně vyjadřovat, cestovat nebo požívat soudní ochrany před bezprávím.

Na úvod festivalu nás členky centra Lucie Nechvátalová a Dominika Šudová provedly vědomostním kvízem s lidskoprávní tématikou. Věděli byste kupříkladu, která významná žena je spoluautorkou Deklarace? Po kvízu se konala diskuse s lidskoprávními experty, Ľubomírem Majerčíkem, Zuzanou Vikarskou a Jiřím Novákem. Řešilo se například:

  • Co přivedlo řečníky k jejich zájmu o lidská práva?
  • Jak jsme na tom v ČR s lidskoprávním vzděláváním?
  • Jak se české soudy staví k tzv. strategické litigaci?
  • A jakou knihu s lidskoprávní tématikou je dobré si nadělit pod stromeček?

Následovalo přeskupení židlí a stolů, zhasnutí světel a Café Morgal se ponořilo do ponuré atmosféry soudního procesu s Leopoldem Hilsnerem, který hrou “Nenávist” připomněli herci z Fakultní divadelní společnosti. Ačkoliv představení reflektovalo jednu, již skoro zapomenutou, historickou událost, ukázalo, že její poselství je platné i pro dnešní dobu. Démoni strachu, předsudků a touhy po pomstě jsou totiž ukryté v každé společnosti, dokonce i v každém z nás. Institucionalizované zlo v podobně pogromu na Židech během holocaustu je dobrým příkladem, čeho je obyčejný (jinak slušný) člověk schopen. Proto je třeba si připomínat nadčasový lidskoprávní dokument, který jasně a bez okolků hned ve svém prvním článku stanovil, že všichni lidé se rodí svobodní a sobě rovní co do své důstojnosti a práv.

Ještě jednou přejeme Všeobecné deklaraci lidských práv všechno nejlepší k 75. narozeninám a těšíme se zase za rok při druhém ročníku našeho lidskoprávního festivalu.