Dvacátého dubna letošního roku rozhodla porota o osudu bývalého policisty Dereka Chauvina. Jeho postup při zadržení George Floyda označila za vraždu. Porota nepřijala argumentaci obhajoby, která vinila z úmrtí drogy, srdeční potíže, ale i plyny z výfuku policejního vozu. Toto rozhodnutí je milníkem v boji proti rasismu a policejní brutalitě. Z USA však jasně zní, že boj proti systematickému rasismu není zdaleka u konce.

Před jedním rokem byla publikována nahrávka, která oblétla celý svět. Policista klečící po neobvykle dlouhou dobu na krku spoutaného Afroameričana, který dokola opakuje větu „Nemohu dýchat“, dokud zjevně nepřiměřená znehybňující pozice zadrženého muže neudusí. Smrt George Floyda vyvolala celosvětové hnutí Black lives matter, které se postavilo systematickému rasismu v americké společnosti. 

Vinný ve všech bodech obžaloby

Porota skládající se ze šesti bělochů a šesti osob jiné barvy pleti, včetně čtyř Afroameričanů, shledala Dereka Chauvina při relativně krátké poradě trvající deset a půl hodiny vinným z vraždy druhého stupně, vraždy třetího stupně a zabití z nedbalosti.

Vražda druhého stupně je úmyslným zločinem, který není předem plánován či promyšlen. Vražda třetího stupně označuje naopak neúmyslnou vraždu, ke které dojde v rámci jiného protiprávního jednání, jež nemá za cíl způsobit smrt. Zločin vraždy třetího stupně existuje pouze v právních řádech tří států USA, a to Floridy, Minessoty a Wisconsinu.

Výše trestu bude určena během přelíčení konaného 25. června. Nejvyšší trest, který Chauvinovi hrozí, je odnětí svobody na čtyřicet let. Přestože Chauvin v minulosti čelil více než deseti stížnostem a byl spojován s dalšími smrtelnými incidenty, není považován za recidivistu. Lze tak očekávat vyměření kratšího trestu odnětí svobody. Pokyny státu Minnesota v takových případech doporučují trest ve výši dvanáct a půl roku odnětí svobody.

Modrá zeď mlčení se zřítila

Během procesu vypovídalo velké množství svědků. Kromě kolemjdoucích místa vraždy a blízkých osob George Floyda se mezi svědky objevili také příslušníci policie, čímž prolomili neformální pravidlo chování policistů v USA označované jako tzv. modrá zeď mlčení (blue wall of silence), která v minulosti mnohokrát účinně zabránila vyvození odpovědnosti za protiprávní chování.

V případu vraždy George Floyda však vypovídalo ve prospěch obžaloby mnoho policistů včetně šéfa minneapolské policie. Z jejich výpovědí zazněl jednotný názor, že pozice kleknutí na krk není trénovaným policejním postupem, ale je zjevně excesivním užitím síly, které nemělo za daných okolností žádné opodstatnění. Jakkoliv se mohla zdát tato zjištění evidentní, výpověď ze strany policistů je důležitým a hodnotným vzkazem veřejnosti. 

Vzdálený konec systematického rasismu?

Protesty Black lives matter po vraždě George Floyda zaplavily města v USA a po celém světě. Je zřejmé, že rasismus v USA je systematický problém, který nelze vyřešit jedním soudním rozhodnutím. To potvrzuje i případ mladíka Daunteho Wrighta, který byl v dubnu zabit jen několik kilometrů od místa, kde došlo k usmrcení George Floyda. 

Policistka Afroameričana zastřelila, když se ho pokoušela se svými kolegy zatknout. Své jednání vysvětlila tak, že omylem zaměnila teaser za pistoli, ze které neměla v úmyslu střílet. Žena byla obviněna ze zabití druhého stupně vyžadujícím prokázání vědomé nedbalosti vůči riziku, které může vyvolat smrtelné následky. Ani její obvinění však nezabránilo dalšímu nárůstu počtu demonstrantů v ulicích Minneapolisu poté, co bylo zveřejněno video celé akce. Ze záznamu lze dobře seznat, že použití zbraně bylo zcela zbytečné.

Vyšší kontrola policejních zásahů

Americký prezident Joe Biden se již dříve nechal slyšet, že se ve věci smrti George Floyda modlí za správný závěr řízení. Po verdiktu vydal Bílý dům prohlášení, ve kterém vítá rozhodnutí poroty. Smrt George Floyda americký prezident označil za „vraždu za bílého dne, která strhla klapky z očí a odkryla systematický rasismus, který je skvrnou na americké duši”. Řešení problému institucionálního rasismu si Biden stanovil jako jeden ze svých cílů u příležitosti dovršení prvních sto dní svého mandátu.

Za tímto účelem má být též obnovena činnost orgánu policejního dohledu ministerstva spravedlnosti USA. Federální dohled nad problematickými policejními agenturami se během Trumpovy éry omezil na jediné vyšetřování. Během dvou volebních období Baracka Obamy jich přitom proběhlo celkem dvacet pět. Ministerstvo může v místních policejních odděleních vynutit změny například ve využití smrtící síly, výcviku policistů a jejich náboru. 

Zdroje

Bílý dům. Remarks by President Biden on the Verdict in the Derek Chauvin Trial for the Death of George Floyd. 2021  (https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2021/04/20/remarks-by-president-biden-on-the-verdict-in-the-derek-chauvin-trial-for-the-death-of-george-floyd/).

Griffith, Janelle. The 'blue wall of silence' is crumbling in the Derek Chauvin trial. Why this case could be a tipping point. 8. 4. 2021 (https://www.nbcnews.com/news/us-news/how-derek-chauvin-s-trial-bringing-down-blue-wall-n1263383).

Johnson, Kevin; Phillips, Kristine. Trump Attorney General Jeff Sessions all but suspended federal oversight of troubled police agencies. Will we see a resurgence under Merrick Garland? USA Today. 24. 4. 2021 (https://eu.usatoday.com/in-depth/news/politics/2021/04/24/biden-bringing-back-doj-oversight-police-trump-curtailed/7324524002/).

Raphling, John. Justice is Served for George Floyd, but US Police Reform Remains Urgent. Human Rights Watch. 20. 4. 2021(https://www.hrw.org/news/2021/04/20/justice-served-george-floyd-us-police-reform-remains-urgent).

The New York Times. What to Know About the Death of Daunte Wright. 23. 4. 2021 (https://www.nytimes.com/article/daunte-wright-death-minnesota.html).

Wamsley, Laurel. Derek Chauvin Found Guilty Of George Floyd's Murder. National Public Radio. 20. 4. 2021 (https://www.npr.org/sections/trial-over-killing-of-george-floyd/2021/04/20/987777911/court-says-jury-has-reached-verdict-in-derek-chauvins-murder-trial).

Fotografie

Spravedlnost pro Daunteho Wrighta. Justice For Daunte Wright at George Floyd Square in Minneapolis, Minnesota, autor: Lorie Shaull, 21. dubna 2021, zdroj: Flickr, CC BY-SA 2.0, úprava: ořez.