Fungováním Mezinárodního trestního soudu (MTS) se zabývá v globálním měřítku ne moc početná skupina lidí především s právnickým vzděláním. Tato skupina by se ovšem mohla zanedlouho alespoň trochu rozšířit a povědomí o MTS mezi laickou veřejností zvýšit. V poslední době se MTS totiž nově stává předmětem zájmu filmových i televizních producentů a scénáristů.

Prvním audiovizuálním počinem s tématem MTS, který se v letošním roce objevil, je německý hraný dokument natočený ve stylu právního thrilleru s popravdě ne moc invenčním názvem “Mezinárodní trestní soud”. Film sleduje působení MTS od jeho založení do doby kolem konfliktu v Lybii v roce 2011. Hlavní postavou, jejímaž očima je dokument natáčen, je bývalý hlavní haagský žalobce Luis Moreno-Ocampo a poté jeho nástupkyně ve funkci Fatou Bensouda. Hlavní hvězdou filmu je ovšem hollywoodská megastar Angelina Jolie, která se spolu s Benem Ferenczem, žalobcem z norimberského procesu [1], snaží během procesu s konžským generálem Thomasem Lubangou Dyliou přesvědčit mezinárodní společenství, že najímání dětských vojáků je zločinem proti lidskosti.

 

Bližší info lze nalézt na oficiálních stránkách dokumentu: http://www.thecourt-movie.com/

 

Dalším a široké veřejnosti možná přístupnějším počinem je prozatím desetidílný seriál americké televize NBC, který se začal před 14 dny vysílat pod názvem “Crossing lines” (Přes hranice). Děj seriálu začíná v Amsterdamu, kde v karavanu v zábavním parku žije bývalý newyorský policista Carl Hickmann, kterého francouzský kriminalista Louis Daniel přizve do nově vznikajícího mezinárodního týmu vyšetřovatelů, Úkolem tohoto týmu je chytat nejnebezpečnější evropské zločince páchající zločiny ve více evropských státech, tedy zločiny přes hranice. Tento tým vykonává evropskou spravedlnost pod hlavičkou MTS, od kterého tým odvozuje svoji pravomoc v rámci nového zvláštního mandátu pro vyšetřování evropských zločinů. V prvních dvou dílech seriálu to sice není zmíněno, ale tvůrci seriálu zřejmě pro své potřeby novelizovali Římský statut a rozšířili výčet zločinů, které spadají do jurisdikce soudu, o sériové vraždy páchané ve více evropských státech apod. Po pravdě seriál nemá se skutečnou činností MTS vůbec nic společného a představa mezinárodního soudu soudícího “standardního” vraha vzbudí úsměv na tváři nejednoho alespoň okrajového znalce činnosti mezinárodní trestní justice. Na druhou stranu může být seriál se svým evropským zaměřením potěchou pro kritiky soudu, kteří poukazují na výhradní zaměření MTS na africké zločiny. Pro české diváky může být zajímavostí, že se seriál natáčel převážně v České republice a objevuje se v něm ve vedlejších rolích spousta českých herců, např. Marek Vašut.

 

Oficiální webové stránky seriálu: http://www.nbc.com/crossing-lines/

 

Ondřej Vykoukal

 

[1] Jednalo se o proces, který následoval po všeobecně známém norimberském procesu před Mezinárodním trestním tribunálem. Byl jedním z 12 procesů s válečnými zločinci vedených americkou armádou v jejich okupační zóně.

 

(viz http://www.holocaustresearchproject.org/trials/einsatztrial.html)