Na Facebook, masivní internetovou korporaci známou primárně pro svou (donedávna) stejnojmennou sociální síť, se v poslední době strhla divoká vlna kritiky. Uniklé dokumenty dokládají, že zaměstnanci Facebooku nejen věděli o nepokojích a násilí, jejichž šíření jejich služba umožňuje, ale vědomě upřednostnili zisky navzdory vlastním lidskoprávním zásadám.

V posledních měsících se kolem tohoto technologického gigantu strhl velký humbuk, a to hned z několika stran: období smůly začalo pro Facebook celosvětovým výpadkem, který zasáhl všechny jeho internetové služby – včetně frekventovaných sociálních sítí Facebook a Instagram, komunikačních platforem WhatsApp a Messenger, i centra pro virtuální realitu Oculus. I když se výpadek podařilo po necelých osmi hodinách poruchy opravit, vedení společnosti se sotva vzpamatovalo a už čelilo dalším vážným problémům. Při výpovědi whistleblowerky Frances Haugenové před americkým Kongresem se na světlo dostalo hned několik velmi vážných obvinění ohledně vnitřního fungování internetového giganta.

Podle zveřejněných dokumentů ubližují algoritmy hlavně mladým ženám

Hlavním odhalením bývalé zaměstnankyně Frances Haugenové je především uveřejnění interního průzkumu, který inicioval sám korporátní management Facebooku s cílem lépe pochopit společenské dopady své internetové platformy a jejich doporučovacích algoritmů. Ty měly negativní dopad hlavně na dívky a mladé ženy, které sociální sítě vlastněné Facebookem hojně využívají. U nezanedbatelného zlomku z nich však čas strávený na Facebooku či Instagramu vede až k poruchám příjmu potravy, depresím či chronickým úzkostem. Podle uniklých dokumentů vedení Facebooku – v čele s ředitelem Markem Zuckerbergem – o těchto tendencích dobře vědělo. Místo potřebných změn však upřednostnilo dosavadní astronomické zisky a odmítlo jakkoliv zasáhnout. 

Nelichotivé výsledky interního výzkumu nezastavily ani práce na vývoji takzvaného „Instagramu pro děti“, který by platformu zpřístupnil i uživatelům mladším třinácti let. Podle whistleblowerky Hagenové jde o cynický krok ze strany Facebooku ve snaze zajistit, že děti si na sociální sítě navyknou už ve věku, kdy ještě nemají plně vyvinutou sebekontrolu, a budou na nich tak trávit ještě více času. Facebook sice takto vypočítavou výchovu budoucích uživatelů popřel, ale po zveřejnění těchto obvinění oznámil, že práce na vývoji „Instagramu pro děti“ byly přeci jen dočasně zastaveny.

Facebook Papers zaplnily titulní stránky amerických médií

Po prvních odhaleních jakoby se s nelichotivými zprávami o internetové korporaci roztrhl pytel. Konsorcium sedmnácti amerických médií postupně vydalo rozsáhlou sérii dokumentů a výpovědí, které popisují atmosféru uvnitř společnosti i její pochybné aktivity. Většina obvinění se týká neochoty Facebooku chránit své uživatele před negativními dopady platformy, jakými jsou například kyberšikana, organizovaný obchod s lidmi či systematický hate-speech, pokud by řešení přineslo sebemenší risk snížení výnosů společnosti. 

Facebook také opakovaně testoval způsoby, kterými by mohl efektivně manipulovat emoce svých uživatelů, a to i pomocí testovacích profilů simulujících zkušenost uživatele, který si osobní profil zakládá poprvé. Interní testy ukázaly, že doporučovací algoritmus Facebooku nebezpečně napomáhá k radikalizaci. Pokud výzkumníci skrze nově vytvořený profil několikrát vyhledali veřejné profily známých konzervativních politiků, do měsíce jim algoritmus začal sám doporučovat násilné a lživé konspirační teorie. Facebook o této tendenci věděl, ale odmítl do současného systému doporučovaných příspěvků jakkoli zasahovat.

Veřejná debata o nebezpečí dezinformací, radikalizaci či podněcování k násilí na sociálních sítích se vede už dlouho – ale převážně jen v kontextu anglo-amerického světa, a při příležitosti důležitých společenských událostí typu amerických prezidentských voleb či odchodu Spojeného království z Evropské unie. Facebook Papers tak zdůraznily fakt, že tento problém je mnohonásobně vážnější mimo anglicky mluvící kulturní prostor. Dosavadní snahy o moderaci a systematické odstraňování urážlivých či ilegálních příspěvků se nesetkaly s úspěchem ani v „rodné“ angličtině, natož v cizích jazycích, na jejichž zahrnutí Facebook víceméně rezignoval.

Na nečinnost Facebooku doplatili Rohingové i indické menšiny

Podle nově zveřejněných informací Facebook interně studoval i zkušenosti uživatelů, kteří se k síti připojují z Indie, Barmy či Srí Lanky, a zjistil, že většina známých nebezpečí je mnohonásobně vyšší pro uživatele z těchto (vedením Facebooku často opomíjených) zemí. Podle veřejných komentátorů spočívá hlavní problém v horlivém dobývání zahraničních trhů bez hlubší znalosti místní kultury a politiky. Expanze je pro Facebook jedním z hlavních měřítek úspěchu a uniklé dokumenty dokládají, že společnost nebyla ochotna zmírnit tempo svého růstu ani tváří v tvář velmi znepokojujícím signálům nastiňujícím negativní dopady algoritmů na lokální komunity nových uživatelů.

Interní výzkumník pověřený průzkumem indické internetové komunity podle vyšetřování New York Times na indickém Facebooku zaznamenal téměř nepřetržitý sled dezinformací a násilí ve formě příspěvků, fotek, či videí namířených převážně proti muslimské menšině. Podle jeho vyšetřování struktura informačního ekosystému na Facebooku – ovlivněná do značné míry přímými rozhodnutími ředitele společnosti Marka Zuckerberga – napomáhala šíření dezinformací v době pandemie a umožnila hojné aktivity botů a falešných účtů. Ty svými příspěvky pobuřovaly uživatele sociální sítě proti současné opozici a snažily se zasáhnout do výsledků místních voleb. 

Indie zůstává pro Facebook největším národním trhem, který přesahuje 340 milionů individuálních uživatelů. I přesto však Facebook neinvestuje do lepší infrastruktury, která by byla schopna podchytit nevhodný obsah ve všech z dvaadvaceti jazyků oficiálně používaných v Indii, a zaměstnává jen minimum odborníků, kteří tyto jazyky a dialekty ovládají. Na podobné problémy naráží sociální sítě po celém světě a jejich neschopnost vyvozovat důsledky z porušení vlastních pravidel se doložitelně podepsala na vlně násilí na Blízkém východě, podněcování k perzekuci Rohingů v Myanmaru, či k celosvětovému nárůstu islamofobních výroků na Internetu.

Facebook rychle mění směr: plánuje vyvíjet virtuální svět pod značkou Meta

Mluvčí Facebooku většinu nových informací popřeli či poukázali na to, že jde o kradené interní dokumenty, které nejsou ve svých detailech aktuální. Kritika ale zatím neutichá. Vesměs negativní ohlas se dostal i oznámení Zuckerberga, že korporace dříve známá pod jménem Facebook se oficiálně přejmenuje na Meta a bude soustředit své aktivity na vývoj nové generace digitálního prostoru inspirovaného virtuální realitou. Ten by měl své uživatele plně pohltit, zahrnout všechny jejich smysly a ideálně i aktivity, od práce až po online nákupy či zábavu s přáteli. 

Po negativních lidskoprávních dozvucích kauzy Facebook Papers ale bude společnost obhajovat správu svých platforem ještě dlouho. Nenajde se mnoho expertů, kteří by věřili, že by měl být průkopníkem nové formy digitální komunikace právě Facebook se svými nejistými morálními zásadami. Většina uniklých dokumentů byla přeposlána americkým úřadům zodpovědným za regulaci ekonomických aktivit, a v kuloárech amerického Kongresu se znovu oživují debaty o rozlomení internetové korporace na několik částí tak, aby se omezil rozhodující vliv, který má Facebook nad internetovými komunikačními službami v současnosti.

 

Zdroje

Denner, Chas (2021). What is being leaked in in the Facebook Papers? A guide to the biggest revelations. New York Magazine – Intelligencer (https://nymag.com/intelligencer/2021/10/what-was-leaked-in-the-facebook-papers.html).

Frenkel, Sheera a Alba, Davey (2021). In India, Facebook Grapples With an Amplified Version of Its Problems. The New York Times – Technology (https://www.nytimes.com/2021/10/23/technology/facebook-india-misinformation.html).

Kabrhelová, Lenka a Heřmanová, Marie (2021). Facebook Papers: Neexistuje žádné jednoduché řešení, které by ‚opravilo‘ Facebook, říká antropoložka Heřmanová. iRozhlas – Podcast Vinohradská 12 (https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/technologie/podcast-vinohradska-12-facebook-papers-marie-hermanova_2111010600_bar).

Lima, Cristiano (2021). A whistleblower’s power: Key takeaways from the Facebook Papers. The Washington Post – Technology (https://www.washingtonpost.com/technology/2021/10/25/what-are-the-facebook-papers/).

Neema, Hakim (2021). Do Not Trust Facebook to Enforce Human Rights. Opinio Juris (http://opiniojuris.org/2021/03/22/do-not-trust-facebook-to-enforce-human-rights/).

Scott Mark (2021). The Facebook Papers reveal the limits of regulation. It’s time to think bigger. POLITICO – Technology (https://www.politico.eu/article/facebook-papers-reveal-limits-of-regulation-online-content-lawmakers/).

Fotografie

Na Facebook se v posledních měsících snesla vlna kritiky. Facebook.com mobile page on a mobile Safari browser, autor: Solen Feyissa, 13. července 2020, Unsplash, CC0, úpravy: ořez.