Moji zálibu v mezinárodním dění a cestování jsem konečně mohla propojit. Osm měsíců strávených v jedné z asijských metropolí – v jihokorejském hlavním městě Soul. Absolvovala jsem studijní pobyt na univerzitě Sungkyunkwan a zároveň vykonala stáž na českém velvyslanectví v Soulu. Pobyt mi dal mnohé zkušenosti a nové příležitosti, o které bych se ráda podělila a možná tak namotivovala ty, kteří s podobným rozhodnutím váhají.

Vyjeďte studovat či na stáž do zahraničí

Vždy jsem se zajímala o mezinárodní dění, politiku a cestování. Studium na vysoké škole nabízí řadu příležitostí k tomu, jak všechny tyto záliby smysluplně skloubit. Centrum zahraniční spolupráce Masarykovy univerzity nabízí mnohé programy, přes které lze do zahraničí vycestovat. Nejznámější je pravděpodobně Erasmus+, který spolufinancuje Evropská unie a v jehož rámci tak lze navštívit především evropské země. 

Masarykova univerzita má také uzavřené partnerské smlouvy s více než 70 univerzitami, jež se nacházejí i daleko za hranicemi Evropy. Lze takto studovat v Číně, Austrálii, Kostarice a dalších částech světa. Jednou z partnerských univerzit je rovněž jihokorejská univerzita Sungkyunkwan v Soulu, kde jsem se rozhodla vycestovat já. Výjezd je finančně podporován přes Centrum zahraniční spolupráce, nicméně je třeba počítat s tím, že částka ve většině případů nepokryje náklady na celý pobyt. Výše stipendia se odvíjí od země, do které student vyjíždí.

Jelikož se nerada nudím, rozhodla jsem se současně se studijním pobytem absolvovat i praktickou stáž. Mými studijními obory jsou Mezinárodní vztahy a Evropská studia a vždy mě zajímalo, jak vypadá diplomacie v praxi. Převzala jsem iniciativu a napsala email na české velvyslanectví v Soulu, zda nehledají na léto stážistu. Byla jsem mile překvapena, když mi z velvyslanectví přišla kladná odpověď. Prošla jsem krátkým přijímacím řízením a tříměsíční stáž byla domluvena. Možná se ptáte, proč zrovna do Koreje? Lákala mě odlišná kultura, neznámý libozvučný jazyk, ale hlavně jsem chtěla opustit ten náš český rybníček“.

Ani složitá administrativa mě od pobytu neodradila

Administrativa u přihlašování na pobyt v zahraničí v jakékoliv formě může být časově náročná. Jinak tomu nebylo ani minulý rok, kdy jsem dávala dohromady všechny potřebné dokumenty jak na studijní pobyt, tak na pracovní stáž. Dvojí administrativa a vyřízení víza vyžadovaly notnou dávku odhodlání a trpělivosti. Je proto důležité s přípravami začít s dostatečným předstihem. Vzhledem k tehdy probíhající covidové pandemii jsem přemýšlela, zda celý výjezd o rok neodložit. Těmto myšlenkám jsem nakonec nepodlehla a jsem za to moc ráda.  

Co se týká náležitostí potřebných pro přijetí na univerzitu, bylo třeba doložit nízký studijní průměr, jazykové znalosti a napsat přesvědčující motivační dopis. Přijímací řízení na stáž pak vyžadovalo vypracování životopisu, motivačního dopisu a uchazeč si následně projde také přijímacím pohovorem. Přijetí na stáž a na jednu z nejlepších korejských univerzit pro mě bylo příležitostí, kterou jsem si po veškerých přípravách nemohla nechat ujít. 

Studium v Koreji jsem absolvovala v anglickém jazyce. Přednášky byly z důvodu pandemie zpočátku online, poté už hybridně. Mohla jsem tedy navštívit učebny a setkat se s profesory a dalšími studenty. Průběh přednášek byl velmi podobný tomu, na co jsme zvyklí z českých univerzit. Profesor vykládal látku, přičemž studenti se mohli zapojovat s dotazy a případně zahájit diskuzi. To se často dělo na předmětu Politický vývoj Koreje, který byl zároveň můj nejoblíbenější. Osobní kontakt při vyučování považuji za důležitý, což pandemie zcela potvrdila. Prostory českého velvyslanectví jsem mohla navštěvovat po celou dobu trvání stáže a byla jsem tak v přímém kontaktu s velvyslancem a dalšími zaměstnanci. 

Na stáži nemusíte pouze vařit kávu

A jak taková stáž na velvyslanectví vlastně vypadá? Mezi mé hlavní úlohy patřila úprava sociálních sítí a webových stránek velvyslanectví. Vypracovávala jsem zprávy o aktuálním česko-korejském dění, které pro mě byly občas výzvou, neboť nejvíce relevantní zdroje bývaly v korejštině. To mi však ve výsledku pomáhalo se v korejském jazyce zlepšovat. Důležitou součástí mé práce bylo i sledování podmínek pro cestování v době covidové pandemie. Všechny potřebné informace, které se mnohdy měnily ze dne na den, musely být co nejdříve přehledně a srozumitelně umístěny na web velvyslanectví. 

Po celou dobu tříměsíční stáže jsem byla v úzkém kontaktu se třemi sekcemi – politickou, ekonomickou a sekcí veřejné diplomacie. Velvyslanectví také úzce spolupracuje s Českým centrem v Soulu. Česká kultura se v Jižní Koreji těší veliké oblibě, což může být pro mnohé překvapením. Korejci však milují naše hudební a výtvarné umění. Hudba Dvořáka a Janáčka vyprodává korejské divadelní a hudební síně. Během stáže jsem měla možnost být součástí příprav expozice českého loutkářství. Do Koreje zavítaly české loutky Spejbla a Hurvínka. Článek o výstavě dokonce dostal místo na stránkách jednoho z nejčtenějších korejských deníků – Korea JoongAng Daily

Z důvodu pandemických omezení byly mnohé aktivity velvyslanectví zrušeny. Byla jsem však velice mile překvapena pozvánkou na konání fóra k 30letému výročí členství Koreje v OSN. Korejští diplomaté se v průběhu let objevovali na vysokých postech v rámci organizace. Například před Antóniem Guterresem z Portugalska byl generálním tajemníkem OSN Pan-Ki Mun z Jižní Koreji. Být součástí této konference pro mě bylo velice obohacující –⁠ mohla jsem si poslechnout nové příběhy z diplomatické praxe. Na celý zážitek pobytu v Jihokorejské republice budu vzpomínat ještě hodně dlouho. Poznala jsem spoustu skvělých a talentovaných lidí a navštívila mnoho krásných míst.

 

Zdroje

King, Robert. The Two Koreas Mark 30 Years of UN Membership: Different Roles for North and South Korea. Korea Economic Institute (KEI), 28. září 2021

(https://keia.org/the-peninsula/the-two-koreas-mark-30-years-of-un-membership-different-roles-for-north-and-south-korea/

Chung, Eshter. Czech marionettes take the stage in Seoul. Korea JoongAng Daily, 15. června 2021

(https://koreajoongangdaily.joins.com/2021/06/15/national/diplomacy/czech-marionettes-unesco-intangible-seoul-museum-of-history/20210615184800400.html)

Fotografie

Návštěva hlavního císařského paláce Kjonbokun v tradičním oděvu Hanbok. Autor: Arame Diopová, 7. červen 2021, úpravy: ořez.