Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj, známý svým bojem proti korupci a režimu Vladimira Putina, je po smrti. Jeho smrt potvrdila mluvčí Navalného, Kira Jarmyšová. Opoziční politik zemřel ve vězeňské kolonii IK-3. Jaké jsou okolnosti jeho smrti a jaký dopad má jeho smrt v kontextu ruské společnosti na blížící se prezidentské volby?

Nejasnosti kolem úmrtí ve vězeňské kolonii

První zprávy o smrti významné osobnosti ruské opozice se objevily 16. února 2024. Teprve o den později byly zvěsti o jeho smrti potvrzeny. „Alexej Navalnyj byl zavražděn. Jeho smrt nastala 16. února ve 14:17 místního času, uvádí se v oficiální zprávě pro Alexejovu matku,“ uvedla mluvčí Navalného Kira Jarmyšová. 

Alexej Navalnyj strávil za mřížemi již třetí rok a během této doby byl mnohokrát přesunován do různých věznic. V průběhu prosince loňského roku bylo dokonce na krátkou dobu jeho místo pobytu neznámé. Poslední věznice, ve které nakonec i zemřel, byla vězeňská kolonie IK-3, přezdívaná také Polární vlk. Leží zhruba 60 kilometrů za polárním kruhem poblíž města Salechard a podmínky v kolonii jsou nevídaně kruté. 

Mimo to trávil kritik Putinova režimu téměř dvě třetiny času na samotce [1]. „Na samotce nemají přístup k lékařskému ošetření nebo ke kontaktu s okolním světem. To se podepisuje i na jejich zdraví“, vysvětluje rusista Štěpán Černoušek. 

Matka Alexeje Navalného, Ludmila Navalná, se stala klíčovou postavou ve snaze získat bližší informace o smrti svého syna. Po příjezdu do trestanecké kolonie se snažila jednat s vězeňskými úřady, aby získala nejen podrobnosti o úmrtí svého syna, ale také aby jí bylo umožněno syna pohřbít podle jejích představ. 

Tyto snahy však narazily na zdánlivou neústupnost vězeňských autorit, které odmítaly věnovat pozornost jejím prosbám a pokračovaly v mlčení ohledně přesných okolností Navalného úmrtí. Ludmile Navalné bylo sice umožněno vidět tělo zesnulého syna, okolnosti jeho úmrtí však stále zůstávají záhadou. Podle oficiálních zpráv zemřel na „syndrom náhlého úmrtí“, v úmrtní zprávě se píše, že zemřel přirozenou smrtí. Stejnou informaci potvrdil i velitel ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Navalná navíc čelila neochotě ze strany úřadů v souvislosti s vydáním těla, nakonec však bylo tělo vydáno. 

Odsouzení ze strany mezinárodního společenství a pietní akce v Rusku

Smrt Alexeje Navalného vyvolala rozsáhlé a rozporuplné reakce jak ve světě, tak v ruské společnosti. Mezinárodní komunita odsoudila jeho úmrtí a významné politické osobnosti a organizace po celém světě vyjádřily soustrast jeho rodině a podpořily volání po nezávislém vyšetřování okolností jeho smrti.  „Evropská unie považuje za tuto tragickou smrt zodpovědný výhradně ruský režim,“ reagoval na situaci předseda Evropské rady Charles Michel. „Tato hrozná zpráva opět ukazuje, jak se Rusko změnilo a jaký režim je v Moskvě u moci,“ uvedl německý kancléř Olaf Scholz a zdůraznil, že Navalného smrt znovu upozornila na stav lidských práv v Rusku a na nedostatek politických svobod v zemi.

V ruské společnosti vyvolala Navalného smrt smíšené reakce. Zatímco jeho stoupenci a členové opozice vidí jeho úmrtí jako důkaz represivního režimu a nedostatečné péče poskytované politickým vězňům, stoupenci Kremlu a většina státních médií prezentuje oficiální verzi o přirozené smrti jako vysvětlení jeho úmrtí. 

V mnoha ruských městech začala po oznámení Navalného smrti vznikat spontánní pietní místa, kde lidé uctili památku politika. Přesto, že přes noc policie odklidila květiny a další předměty, které lidé položili u pomníků na památku Alexeje Navalného, během následujících dní se lidé dále shromažďovali a přinášeli další symboly úcty. Na některých místech policie zabránila lidem v přístupu k pietním místům, i tak se u některých míst tvořily fronty. Podle organizace OVD-Info [2] bylo v třiceti ruských městech zadrženo téměř 360 lidí v souvislosti s pietními akcemi, kterých se odhadem zúčastnilo deset tisíc lidí.

Pohřeb ruského opozičního politika Alexeje Navalného se po mnoha komplikacích konal 1. března 2024 v Moskvě. Přes varování úřadů se u chrámu Ikony Matky Boží, kde proběhla krátká pieta, i u hřbitova sešly tisíce lidí, které Navalnému vzdávaly hold a skandovaly hesla proti Putinovi i proti válce na Ukrajině. Policie zadržela desítky demonstrantů. 

Navalného smrt může mít vliv také na nadcházející prezidentské volby v Rusku. Prezidentské volby již tradičně vyhrává Vladimir Putin. Výsledek letošních voleb nebude jiný, nicméně může dojít k posunu procentuálnímu. V posledních volbách před šesti lety dostal více než 75 procent. Redaktor ruské sekce Rádia Svobodná Evropa Jaroslav Šimov říká, že aktuálně prezidentská administrativa má cílit na volební výsledek 80 procent. V souvislosti s aktuálním děním by se mohlo stát, že někteří hodí volební lístek jakémukoliv jinému kandidátovi, nebo nepůjdou hlasovat vůbec, a procentuální výsledek by se mohl lišit od očekávání. Zatímco stoupenci Navalného zdůrazňují jeho politické odhodlání, které může inspirovat další opoziční aktivity, mnozí analytici varují, že jeho úmrtí může vést k dalšímu posílení strachu a utlačování opozice ze strany ruských úřadů. 

Navalnyj: kritik ruské politiky a oběť represí 

Alexej Navalnyj byl prominentní ruský politický aktivista, právník a výrazný kritik ruského prezidenta Vladimira Putina. Narodil se v roce 1976 a během svého života se stal známým svou odvahou a neúnavnou snahou o odhalování korupce a nepřípustného chování v ruské politice a podnikání. Jeho činnost zahrnovala organizaci protestů, vedení vyšetřování korupce a vydávání investigativních zpráv, které odhalovaly zneužití moci a bohatství ruské politické elity.

Navalnyj čelil tvrdým represím a perzekuci ze strany ruských úřadů kvůli své kritice vládnoucích struktur. Byl opakovaně zatýkán, vystavován různým formám šikany a jeho činnost byla cenzurována. Navíc přežil několik pokusů o zabití, přičemž se v roce 2020 stal obětí údajné otravy nervově paralytickou látkou Novičok. Tento incident vyvolal mezinárodní pobouření a kritiku ruského režimu. Po léčbě absolvované v Německu se i po mnoha varováních vrátil do Ruska, kde byl hned na letišti zatčen a později odsouzen ke 3,5 letům vězení, ke kterým se následně přidalo 9 a 19 let za další činy, ze kterých byl usvědčen. Zemřel 16. února 2024 ve vězeňské kolonii v Rusku. 



Poznámky

[1] Samotka, respektive trestní izolovací cela, je velmi malá temná cela bez postele. Vězni si po pobytu v ní opakovaně stěžují, že se tam prakticky netopí a podmínky tam jsou špatné. Pobyt v ní má negativní vliv nejen na fyzické, ale také na psychické zdraví.

[2] Platforma OVD-Info je lidskoprávní internetový server, který se zaměřuje na nezávislé sledování a počítání zatčených při pouličních protestech v Rusku.

Zdroje

ČTK. Navalnyj zemřel přirozenou smrtí, tvrdí šéf ukrajinské vojenské rozvědky. Seznam Zprávy. 25.2.2024 (https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-navalnyj-zemrel-prirozenou-smrti-tvrdi-sef-ukrajinske-vojenske-rozvedky-246571).

ČTK. Ruské úřady zablokovaly web OVD-Info, který sleduje zásahy policie a pomáhá zadrženým demonstrantům. Aktuálně.cz. 25.12.2021 (https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ruske-urady-zablokovaly-web-ovd-info-ktery-sleduje-zasahy-po/r~486a6496657c11eca7d3ac1f6b220ee8/). 

Fendrych, M. Putinovo Rusko představuje syndrom náhlé smrti. Pro Navalného, pro svobodu, pro Západ. Aktuálně.cz. 17.2.2024 (https://nazory.aktualne.cz/komentare/putinovo-rusko-predstavuje-syndrom-nahle-smrti-pro-navalneho/r~a9d6380ccdcd11eeb7980cc47ab5f122/).

Holecová, S., Pergler, T., Harzer, F. Zemřel hlavní Putinův kritik. Navalnyj se nevzdal ani po otravě a nebál se vězení. Seznam Zprávy. 16.2.2024 (https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-zemrel-alexej-navalnyj-putin-se-zbavil-dalsiho-kritika-245958).

Kabrhelová, L. „Je to strašlivý zásah.“ Smrt Navalného očima dvou expertů na Rusko. Seznam Zprávy. 17.2.2024 (https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-5-59-je-to-straslivy-zasah-smrt-navalneho-ocima-dvou-expertu-na-rusko-245961).

Kohoutová, M. Úřady odmítají vydat Navalného tělo. Zakrývají stopy vraždy, říká jeho mluvčí. Česká televize. 17.2.2024 (https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/ruska-policie-zatykala-lidi-kteri-vzpominali-na-navalneho-346176).

Procházková, P. Matka Navalného konečně uviděla tělo svého syna. Odmítla ho pochovat podle instrukcí. Deník N. 22.2.2024 (https://denikn.cz/minuta/1360379/).

Radiožurnál. Navalného smrt je signálem dovnitř Ruska. Putin se neštítí ničeho, mlčet už nestačí, říká rusista. iRozhlas.cz. 16.2.2024 (https://www.irozhląas.cz/zpravy-svet/navalneho-smrt-je-signalem-dovnitr-ruska-putin-se-nestiti-niceho-mlcet-uz_2402161656_mst).

Senková, Z., Dvořáková, V., Odložilová, P. Politoložka Dvořáková: Smrt Navalného? Posílení strachu v ruské společnosti, ale i komplikace pro Putinův režim. Český rozhlas. 19.2.2024 (https://dvojka.rozhlas.cz/politolozka-dvorakova-smrt-navalneho-posileni-strachu-v-ruske-spolecnosti-ale-i-9177460).

Shánělová, H., Harant, M. Navalnyj byl pro Kreml velmi nebezpečný jako symbol. V Rusku měl vliv, podotýká expert Soukup. Český rozhlas. 16.2.2024 (https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/alexej-navalnyj-smrt-rusko-kreml-vezeni-expert-rozhovor_2402161342_har).

Viková, K., Hosenseidlová, P., Bahounková, P. Navalného pohřeb provázelo skandování proti válce. Putin je vrah, znělo davem. Česká televize. 1.3.2024 (https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/kamery-policejni-hlidky-i-vozy-na-zatcene-ruske-urady-se-pripravuji-na-pohreb-alexeje-navalneho-346646).

Žohová, M. Brutální vražda. Svět kritizuje Kreml za smrt Navalného. Novinky.cz. 16.2.2024 (https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-brutalni-vrazda-svet-kritizuje-kreml-za-smrt-navalneho-40460993).

Fotografie

Alexej Navalny. Alexey Navalny (cropped) 2, autor: Mitya Aleshkovskiy, 22. říjen 2011, zdroj: Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0 DEED