Koncem února 2020 byl v Čínské lidové republice k desetiletému trestu odnětí svobody odsouzen Gui Minhai. Současně byl zbaven veškerých politických práv na dobu pěti let. O koho se jedná a čeho se dopustil? 

Gui Minhai je hongkongským vydavatelem knih se švédským občanstvím, který byl v Hongkongu [1] odsouzen na základě obvinění z „nezákonného poskytování zpravodajských informací zahraničním subjektům“. Odsouzený byl v čele vydavatelství Mighty Current Media a knihkupectví Causeway Bay. 

Vydavatelství je známo publikováním knih o politické situaci v zemi, čínských vůdcích, osobním životě členů Komunistické strany, politických skandálech a často i samotnou kritikou vlády. Tyto knihy jsou na území kontinentální Číny zakázány. Přesto zůstávají velmi populárními u čínských turistů, kteří Hongkong navštěvují. 

Zmizení vydavatelů v roce 2015

Případ Guie Minhaie vzbudil pozornost veřejnosti a mezinárodních médií již v roce 2015, kdy zmizel i se svými čtyřmi spolupracovníky na jejich dovolené v Thajsku. Po jejich zmizení se objevily spekulace, že byli uneseni čínskými agenty. Čínští úředníci však tvrdili, že Gui Minhai a ostatní čtyři muži „odešli“ do Číny dobrovolně. 

Minhai se následně v lednu 2016 objevil ve státní televizi, kde se ve své výpovědi doznal k dopravní nehodě pod vlivem alkoholu, která se měla odehrát v roce 2003. Výpověď působila nahraně, sám Minhai vypadal zuboženě a mnoho lidí zastávalo názor, že šlo pouze o domnělou nehodu, která byla záminkou pro jeho zadržení a pro ukončení vydavatelské činnosti.

K jeho propuštění došlo až v říjnu 2017, kdy byl podle čínského ministra zahraničí osvobozen na základě splnění uložené výše trestu za jeho silniční přestupek. I po osvobození měla však Minhaiova rodina obavy, že jsou monitorováni státními složkami. 

Zmizení a uvěznění Guie Minhaie spolu s dalšími knihkupci mělo zastrašující účinek pro vydavatelství a samotnou svobodu projevu v Hongkongu a v čínsky mluvícím světě.

Dvojí občanství

Měsíc po svém propuštění, dne 20. ledna 2018, byl Gui Minhai za doprovodu švédských diplomatů na cestě z Ning-pa do Pekingu zadržen deseti policisty v utajení.

Zadržení vedlo ke zvýšenému napětí mezi oběma zeměmi, přičemž Čína veřejně varovala Švédsko, aby do tohoto případu nezasahovalo.[2]

Švédský ministr zahraničí vyzval k Minhaiovu propuštění a označil jej za občana Švédska. Současně požadoval, aby v jeho případu byla umožněna konzulární podpora. Čína tuto výzvu prakticky ignorovala.

Hnutí pro lidská práva Amnesty International rovněž vyzvalo k okamžitému propuštění Guie Minhaie a uvedlo, že obvinění byla zcela neopodstatněná a je třeba zaručit ochranu jeho základních práv.

V reakci na opakované výzvy k propuštění Čína poskytla videohovor s Guiem Minhaiem. V tomto videu Minhai viní Švédsko, že z jeho případu vytváří „senzaci“ a je zbytečně medializován. S největší pravděpodobností je i toto video zmanipulované. 

Dohoda pro dceru odsouzeného

Začátkem loňského roku Švédsko odvolalo svou velvyslankyni v Číně Annu Lindstedtovou, která byla tamními orgány obviněna ze zprostředkování neoprávněného setkání mezi Angelou Gui, dcerou Guie Minhaie, a dvěma čínskými vydavateli, blízkými odsouzeného.  

Angela Gui, která hlasitě bojuje za propuštění otce, rovněž uvedla, že ji policie opakovaně nutí, aby přijala dohodu, kdy přestane případ otce medializovat a „protislužbou“ se její otec před soudem přizná k protirežimní kritice a nezákonným publikacím, a bude tak odsouzen k nižšímu trestu odnětí svobody namísto avizovaných deseti let. 

Současný vývoj případu

V současné době Gui Minhai nemá přístup k rodině, právnímu zástupci dle své volby ani ke švédským konzulárním úředníkům. Přetrvávají obavy o jeho zdraví, neboť mu hrozí mučení a jiné kruté či nelidské zacházení. 

Podle zprávy agentury Reuters mluvčí čínského ministerstva zahraničí uvedl, že konzulární pomoc ze strany Švédska byla dočasně pozastavena kvůli Covidu-19 a bude obnovena, jakmile bude situace s virem vyřešena. 

Amnesty International na konci března letošního roku zahájilo akci na podporu Guie Minhaie. Jde o petici, jejímž cílem je získat minimálně 3 000 podpisů s požadavkem na propuštění Guie Minhaie a stažení veškerých obvinění, která proti němu byla vznesena, zajištění spravedlivého soudního procesu, který je v souladu s mezinárodními standardy, a poskytnutí okamžitého, pravidelného a neomezeného přístupu k lékařské péči. Petice je adresována čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi.

 

Poznámky

[1] Hongkong je zvláštní administrativní oblastí ČLR. Dle Ústavy jde o autonomní oblast. Pouze za mezinárodní politiku a ozbrojené síly zodpovídá centrální vláda v Pekingu.

[2] Gui Minhai má švédské a čínské občanství, které mu „bylo obnoveno“ v roce 2018 (pravděpodobně ve vězení). Narodil se ve východní Číně. Švédským občanem se stal na počátku 90. let.  Je třeba zmínit, že Čína dvojí občanství neuznává.

Zdroje

Amnesty International. Trest za knihy kritizující čínskou vládu? Deset let vězení a zbavení politických práv, 25. března 2020. Dostupné na: https://www.amnesty.cz/pripad/cina-gui-minhai?fbclid=IwAR0cVes20Ihg0RYsrX8wv63X_FAmbS8gN8tOKO5mA0v9pFT-Pbybj6ovDaY.

BBC News. Gui Minhai: Hong Kong bookseller gets 10 years jail, 25. února 2020. Dostupné na: https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51624433.

Fotografie

Protest v Hongkongu. Hong Kong protests - IMG 20190818 165749, autor: Studio Incendo, datum pořízení: 18. srpna 2019, zdroj: Wikimedia Commons, CC BY 2.0, editace: ořez.